sliderdd

Ak kuyruklu kartal ve kuğulara koruma (Ezgi Delibeyoğlu/Radikal - 14 Mart 2014)

Avrupa'nın en büyük kartal türü olarak bilinen ak kuyruklu kartal ve en büyük su kuşu olan kuğu için Demirköy Doğayı Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği (DEKAT), kurtarma projesi başlattı.






İğneada ve Sakarya Longozlarında yaşayan kuğularla ak kuyruklu kartallar için koruma projesi başlatıldı. Projeyi hazırlayan ve yürüten Sırrı Tayan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu ‘’Kuğular İğneada çevresinde bulunan Mert, Erikli Longozu civarında ak kuyruklu kartal ise Sakarya Longozu ve Kartalkaya civarında yaşar. Takipleri çok zordur, değişik gözetleme alanları var. Kış aylarında yağan karların yağmurla birleşip bahar aylarında da erimesiyle Istrancaların tepelerinden akan sular longoz topraklarına dökülür ve toprak nemli bir hal alır.’’

Boynu kuyruğundan uzun olan ak kuyruklu kartalın kuyruğu kısa ve kama şekillidir. Kartal ve kuğuların İğneada Longoz Ormanı Milli Parkı'nda yaşadığını vurgulayan kuş uzmanı Okan Can ‘’Kuğular bölgedeki sazlıkları ve özel ağaçları tercih eder. Ancak doğal yaşam alanları tehdit altında olan bu türler çevre tahribatının artmasıyla tehditlere açık hale geldi. Ak kuyruklu kartal ise nesli tükenmekte olan bir hayvandır, sulak alan ekosisteminde besin zincirinin tepesinde yer alır. Bu türün araştırmasıyla ilgili olarak DEKAT Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)’na başvurdu. Proje kabul edildi ve bu ay başından itibaren hayata geçecek. Proje bir seri araştırma ve eğitim çalışmasını içeriyor. Bu kapsamda Akkuyruklu kartal türünün korunması için tedbirler alınması hedefleniyor’’ dedi.

AVRUPA 'NIN EN BÜYÜK LONGOZU

Longoz ekosisteminden de bahseden Can, ‘’ Longoz, subasar orman demek. Çok hassas bir su dengesine sahiptir. Su seviyesi yıl içindeki gelgit hareketine dayalı. İğneada Longoz Ormanı Avrupa'daki en büyük Longoz Ormanı özelliğine sahip. Bu türleri barındırıyor olması açısından özel bir öneme sahip. Nadir alanlardan olduğu için ekosistem için çok önemli.

Bu proje her iki türünde üreme başarısını göstermek için kayda değer olacak. Bununla ilgili eğitim standları açılıp eğitim malzemeleri dağıtılacak. Daha sonra da devam etmesi için ilgili kamu kuruluşlarına bilgiler verilecek. Bu proje başlangıç sayılır destekçi olarak doğan koruma milli parklar genel müdürlüğü yer alıyor.’’