sliderdd

Demirciköy Halkı; "Köprünüzün atıklarını değil ağaçlarımızı istiyoruz!"


Sarıyer Demirciköy halkı, köylerindeki göletin doldurularak yerine "tehlikeli madde kontrol parkı" yapılmak istenmesine karşı kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Demirciköy Kültür ve Çevre Koruma Derneği (DEKÇEV) tarafından düzenlenen eyleme, Kuzey Ormanları Savunması ve Sarıyer forumları da destek verdi.




9 Mart Pazar günü saat 12.00’de köy meydanında bir araya gelen yüzlerce İstanbullu, 3. köprü projesi kapsamında yapılan tehlikeli madde kontrol noktasının yerleşim birimlerinin uzağına, canlı yaşamını tehdit etmeyecek alanlara kurulmasını talep etti. Çocukların "hayallerindeki İstanbul"u resmettiği bir pankart arkasında yürüyüşe başlayan Demirciköylüler, yoğun yağmur altında 3. Köprü inşaatının bulunduğu şantiye alanına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca "Ormanıma suyuma mahalleme dokunma", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atan topluluk, şantiye alanına girerek burada bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan DEKÇEV başkanı Zafer Fortacı; "Demirciköy’lüler olarak; 3.Köprü Çevre Yolunun köyün hemen yanından geçtiği yetmiyormuş gibi, herhangi bir tehlikeli maddenin yakınımızda olmasını istemiyoruz. Ormanımızın, doğamızın ve havamızın, daha fazla zarar görmeden korunduğu bir yaşam alanı olarak kalmasını istiyoruz." dedi.

"Ağaçlarımız nerede"
Eyleme katılan çocuklar şantiye alanına geldiklerinde Demirciköy Göleti'nin ve daha önce diktikleri ağaçların yerinde bir çamur deryası buldu. Yapılan basın açıklamasında göletle ilgili olarak; "Yol güzergahında olmayan köyümüzün girişinde bulunan ve adeta köyün sembolü olan KÜÇÜK GÖL sırf yol hafriyatının atılması amacıyla doldurulmuştur. Taşaron firma yetkilisi tarafından Dernek Başkanımıza bu gölün koktuğu ve sinek yaptığı için doldurulduğu, daha sonra buranın ağaçlandırılacağı beyan edilmiştir. Bu göl 30 yıllık çam ağaçları ile çevrili ve köy sakinlerinin etrafından gezdiği bir alan olup, yakın zamanda çıkan orman yangınında da helikopterlerin su aldığı bir göldür. Bu çevre katliamı sebebiyle köyün girişi tamamen tahrip edilmiş, doğal güzelliği bozulmuş ve binlerce çam ve meşe ağacı yok edilmiştir." dendi.


Haber: Kuzey Ormanları Savunması