sliderdd

Diren Hevsel İstanbul seninle!



Hevsel Dayanışması’nın Beşiktaş’ta düzenlediği yürüyüşte “Diren Hevsel İstanbul seninle” sloganları atıldı, Hevsel direnişi selamlandı.

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri’ndeki ağaç katliamı, Hevsel Dayanışması’nın İstanbul Beşiktaş Kartal heykelinden Abbasağa Parkı’na yapılan yürüyüşle protesto edildi.
Kartal heykeli önünde toplanan Hevsel Dayanışması üyeleri, “Gezi Parkı’ndan Hevsel Bahçeleri’ne, bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Berkin Elvan onurumuzdur” pankartları taşındı.


“Her yer Hevsel her yer direniş”, “Gezi’den Hevsel’e mücadele sürüyor”, “Diren Berkin kardeşlerin seninle”, “Berkin Elvan onurumuzdur” sloganlarıyla Barbaros Bulvarı’ndan Abbasağa Parkı’na yüründü. 

Abbasağa Parkı’nda yapılacak olan etkinlik Berkin Elvan’ın sağlık durumunun ciddileşmesi nedeniyle iptal edildi. Parkta Vava Grubu sahne aldı.

Vava Grubu’nun ardından Kürtçe ve Türkçe basın açıklamaları yapıldı. Açıklamada; 
“Bizler, kalkınma hırsına bürünmüş büyüme yanlısı kesimlerin, sermaye iktidar ortaklığının doğaya karşı rant ve kar amaçlı saldırılarına Gezi Parkı'nda da, Anadolunun her yerinde derelerin, dağların, yeraltının
şirketlerin kullanıma sokulmasında da tanık olduk. Kuzey ormanlarının talanında da tanık oluyoruz. Gezi için birlikte direndik, doğayı birlikte savunduk. Gezi'den kepçeyi kovduğumuz gibi Amed'in ağaçlarını, kuzey ormanlarını da koruyabiliriz. Birlikte korumaya da kararlıyız..

Gezi’de ’3-5 ağaç’ için çıkardığımız ortak sesi ODTÜ’de, Kuzey Ormanları’nda sürdürdüğümüz gibi şimdi de Hevsel Bahçeleri için yükseltmekte kararlıyız” denildi.

Tüm İstanbullulara çağrı yapılan açıklamada, “Hevsel Bahçeleri’ni kalkınmacı, rantçı anlayışa karşı birlikte savunmaya, dayanışmanın bağlarını güçlendirmeye çağırıyoruz” denildi.
(Kaynak: sendika.org)


Abbasağa'da okunan basın açıklaması ve açıklamaya imzasını atan kuruluşlar ise şöyle : 

8000 yıl önce... Dicle Vadisi'nde nehrin sularının azalmasıyla oluşan delta zamanla verimli bahçe ve bostanlara dönüştü.
Amed'in ekosisteminin önemli bir parçası olan ve aynı zamanda Diyarbakır Surlarıyla birlikte kentin kültürel simgesi haline gelen 700 hektarlık Hevsel Bahçeleri, Unesco'ya aday gösterildi. Amed'in bir başka simgesi haline dönüşen Diyarbakır karpuzları da burada yetişti. 

Fakat şu an bu doğal, tarihi ve kültürel miras Hidroelektrik Santral (HES) ile suları doğal akışından koparıp şirketin kullanımına sokulma ve konut yapılaşmasına açılarak yok olma tehdidi altında. Son yapılan doğa katliamıyla 10 binin üzerinde ağacın kesilmesi söz konusu. Yapılacak HES projesiyle bostanlar sular altında bırakılarak ve konutlarla beton yığınları altına gömülerek pek çok canlı türünün yaşam alanı ve aynı zamanda Amed'in hem akciğeri hem de besin kaynağı olan Hevsel bahçeleri talan ediliyor. 

Bizler, kalkınma hırsına bürünmüş büyüme yanlısı kesimlerin, sermaye iktidar ortaklığının doğaya karşı rant ve kar amaçlı saldırılarına Gezi Parkı'nda da, Anadolunun her yerinde derelerin, dağların, yeraltının şirketlerin kullanıma

sokulmasında da tanık olduk. kuzey ormanlarının talanında da tanık oluyoruz. Gezi için birlikte direndik, doğayı birlikte savunduk. Gezi'den kepçeyi kovduğumuz gibi Amed'in ağaçlarını, kuzey ormanlarını da koruyabiliriz. Birlikte korumaya da kararlıyız 

Doğasını, yaşamını, deresini, ormanını, kültürünü koruyan halklar arasında dayanışmayı büyütmeye, bağları güçlendirmeye de kararlıyız 

Gezi'de "3-5 ağaç" için çıkardığımız ortak sesi ODTÜ'de, Kuzey Ormanları'nda sürdürdüğümüz gibi şimdi de Hevsel Bahçeleri için yükseltmeye kararlıyız. Doğa için verdiğimiz mücadelenin halklar arasındaki köprüleri de güçlendireceğine inanarak çevre örgütleri, ekolojistler, park forumları, hayvan hakları aktivistleri ve duyarlı tüm kesimlerle birlikte Hevsel Bahçeleri'ne karşı Amed'den yükselen sesi sürdüreceğimizi ve yükselteceğimizi buradan belirtiyoruz.

Şimdi tüm İstanbulluları Hevsel Bahçeleri'ni kalkınmacı, rantçı anlayışa karşı birlikte savunmaya, dayanışmanın bağlarını güçlendirmeye çağırıyoruz.

HEWSEL DAYANIŞMASI

BİLEŞEN VE ÇAĞRICILAR
----------------------------------------------------------
ABBASAĞA FORUMU
AKA-DER EKOLOJİ
ARKEOLOGLAR DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ
BÜYÜKDERE FORUMU
CİHANGİR PARK FORUMU
DEMOKRATİK ÖĞRENCİ DERNEKLERİ FEDERASYONU
EKO-JİN KOLEKTİFİ
HDK İSTANBUL GENÇLİK MECLİSİ
HDK EKOLOJİ KOMİSYONU
HEVİ LGBTİ İNİSİYATİFİ
İMECE TOPLUMUN ŞEHİRCİLİK HAREKETİ
KARADENİZ İSYANDADIR PLATFORMU
KENT HAREKETLERİ
KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI
KÜRESEL EYLEM GRUBU
MÜŞTEREKLER
ÖTEKİLERİN POSTASI
PANGEA EKOLOJİ
PANGEA KÜLTÜR
SU HAKKI KAMPANYASI
TARLATABAN KOLEKTİFİ
TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI
ÜSKÜDAR DOĞANCILAR FORUMU
YEDİKULE BOSTANLARINI KORUMA GİRİŞİMİ
YELDEĞİRMENİ DAYANIŞMASI
YERYÜZÜNE ÖZGÜRLÜK DERNEĞİ
YEŞİL ÖFKE