sliderdd

Ataköy sahilindeki inşaatlara 'dur' (Ömer Erbil/Radikal - 21 Mart 2014)

9. İdare Mahkemesi, TOKİ arazisinde hukuksuzca sürdürülen inşaat çalışmaları için "Telafisi güç sonuçlar doğurur" diyerek durdurma kararı verdi.


Ataköy sahilde İstanbul 1 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nu devre dışı bırakan TOKİ’ye, mahkemeden “dur” kararı çıktı. Radikal’in 23 Ocak’ta manşetten duyurduğu, TOKİ’ye ait arazideki hukuksuzluklara karşı İstanbul 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mimarlar Odası’nın ruhsat iptaline yönelik açtığı dava sadece Baruthane binalarının bulunduğu 160 parsel değil 564 ada 174 ve 182 parsellerdeki tüm inşaatları da kapsıyor.

İstanbul’da Bakırköy ilçesi Ataköy sahili Zeytinlik Mahallesi’nde tescilli Baruthane Yapılar Topluluğu’nun bulunduğu 412 bin metrekarelik arazi, Emlakbank ve TOKİ arasında imzalanan 14 Aralık 2001 tarihli protokolle TOKİ’ye devredilmişti. ‘Turizm alanı’ ilan edilen arazi parsellere bölünerek otel, AVM, akaryakıt istasyonu, rezidans ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı. Bina yüksekliği 72 metre olarak belirlendi. TOKİ araziyi parsellere ayırarak satışa çıkardı. Bir kısmını da gelir paylaşımı yöntemiyle verdi.
Ataköy 2. Kısım karşısındaki 174 parseli, hasılat paylaşımı esasına göre Karadeniz-Örme ortaklığına verildi, arazilerin bir kısmında inşaatlara başlandı. Tarihi Baruthane binalarının olduğu 160 parsel ise hasılat paylaşımı yöntemiyle Çelebican A.Ş.’ye verildi. ‘Blumar’ isimli projeyle AVM ve otel-rezidans planlandı. Arazi, içindeki tescilli ağaçlar bir gecede ansızın sökülerek dümdüz edildi. İstanbul 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin bile alınmamıştı. Kuruldan uzmanlar şikâyet üzerine araziye gittiğinde de özel güvenlik görevlilerince içeriye sokulmadı.

Kuruldan suç duyurusu
TOKİ, Koruma Kurulu’na sorma gereği bile görmediği işlem için İstanbul Tabiat Varlıkları Komisyonu’ndan izin aldığını gerekçe gösterdi. Ancak 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu bu gerekçenin doğru olmadığını belirtip, savcılığa suç duyurusunda bulunarak, derhal tarihi Baruthane binalarının bulunduğu 160 parseldeki inşai faaliyetlerin durdurulmasını istedi. Bu arada Mimarlar Odası ise sadece Baruthane binalarının bulunduğu parsel değil inşaatı devam eden yan parsellerdeki inşaatların ruhsatlarının da yasaya uygun verilmediği yönünde İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava dilekçesinde özetle şöyle denildi;

‘‘Baruthane adıyla bilinen saha civarındaki 160, 174 ve 182 parsellerde inşai faaliyette bulunulmak üzere Bakırköy Belediyesi’nce verilen yapı ruhsatlarının, inşaat sahası içinde tescilli eski eser ve tescilli ağaçlar bulunduğu ve verilen yapı izni için Koruma Kurulu görüşünün alınmadığı, ağaçların sökülerek doğal dokuya da zarar verildiği ve yapı mahalline gelen kamu görevlilerinin inşaat sahasına girmesine izin verilmediği, sürdürülen faaliyetin ve buna ilişkin yapı ruhsatlarının hukuka ve yürürlükteki mevzuata aykırı olduğu öne sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması gerekmektedir.’’

Mahkeme ivedilikle görüştüğü itirazı, konunun hassasiyeti nedeniyle yürütmeyi durdurmayla sonuçlandırdı. Davalı Bakırköy Belediyesi’nden yapı ruhsatının hangi gerekçelerle verildiğinin, parsellerde tarihi eser ve anıt ağaç olup olmadığının, ruhsat verilirken ilgili mercilerden izin alınıp alınmadığının bildirilmesi istendi. Ayrıca Kültür ve Turizm ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda da parsellerle ilgili verilen kararların mahkemeye bildirilmesi istendi. Kararda şöyle denildi: “Olayın özelliği dikkate alınarak, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olması nedeniyle davalı idareden savunma ve ara kararı cevabı alınıncaya kadar işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiye karar verildi.”

Mahkeme yeni bir karar alıncaya kadar Karadeniz-Örme ortaklığının devam ettirdiği inşaatlar ile Kazak-Rus ortaklığında Bosphorus A.Ş tarafından devam ettirilen otel inşaatının da durması gerekiyor. Mahkeme kararının tebliğinden sonra Bakırköy Belediyesi’nin inşaatları mühürlemesi bekleniyor.