sliderdd

AOÇ'ye toptan durdurma (sendika.org - 21 Mart 2014)

Atatürk Orman Çiftliği’nde açılan davalar sonuçlanmadan başlayan inşaat durduruldu. Meslek odalarının açtığı AOÇ ana plan davasında yürütme durduruldu. Meslek odaları kararı Ankara Valiliği’ne elden verdi.

        
AOÇ’deki talan ile ilgili açılan davaların sonuçlanması beklemeden başlatılan Başbakanlık binası inşaatına durdurma kararı verildi. Atatürk Orman Çiftliği Ana plan davasında Ankara 5. İdare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mimarlar Odası Ankara Şubes, Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Ankara Şube ve Peyzaj Mimarları Odası olmak üzere beş meslek odasının açtığı davada, koruma amaçlı nazım imar planı hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararını meslek odaları ortak basın toplantısıyla açıkladı. Meslek odaları açıklamayı Başbakanlık hizmet binasını gören Beştepe’deki yaya üst geçidi üzerinde yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “3 yıl sonra hukuk, gecikse de son noktayı koydu” dedi.

Candan yaptığı açıklamada “Önemli bir karar aldık, Meslek odalarının açtığı 2011 yılındaki 1/10.000’lik koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000’lik yol projelerine dair hukuk gecikmeli de olsa üç yıl sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bugün 21 Mart Newrozla AOÇ’de yeni bir gün başlıyor. Yapılan tüm çalışmaların durdurulması gerekiyor. Ankapark, tüm yollar, TBMM Kongre ve Kültür Merkezi sosyal tesisler, Başbakanlık Hizmet Binası inşaatlarının durdurulması gerekiyor. Avukatlarımız devam eden 22 dava için de yürütmeyi durdurma isteyecek. Hukuk son noktayı koymuş AOÇ’de talanı bitirmiştir. Başbakanlık Hizmet binasına açmış olduğumuz Ruhsat iptali davsını da lehimize etkileyebilecek çok önemli bir karar, twitterı mahkeme kararı var diye kapatan Başbakanı ve Melih Gökçek’i AOÇ’de mahkeme kararına uymaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun da “Milad bir karardır. Bir an önce talan durdurulmalıdır” dedi.

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, kararın bir ders niteliğinde olduğunun altını çizerek “Eğer bu kent yöneticileri kent suçu işlediyse mutlak suretle cezalandırılmalıdır” dedi.

AOÇ’de talanı durduran 30 sayfalık kararda “hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca yürütülmesinin durdurulmasına” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın ardından Mimarlar Odası Ankara Şube ve Peyzaj Mimarları Odası yöneticileri yürütmeyi durdurma kararını elden vermek için Ankara Valiliği’ne gitti. Kararı Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak elden iletti.

Oda yöneticileri yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte “Koruma amaçlı nazım imar planının yürütmesinin durdurulması yargı kararının derhal uygulanmasını ve hukukun üstünlüğü ilkesinden hareketle valiliğinizce takip edilmesini talep etmekteyiz” ifadelerine yer verilen bir yazıyı Ankara Valiliği’ne elden teslim etti.

Sendika.Org/ Ankara