sliderdd

Gezi Parkı'ndan Hevsel Bahçelerine, bu daha başlangıç!




Diyarbakır Hevsel Bahçeleri'ndeki Dicle Üniversitesi kampüsünde yüzlerce ağacın kesilmesi üzerine öğrencilerin başlattığı nöbetin beşinci gününde İstanbul ’da "Hevsel Dayanışması" kuruldu. Basın toplantısında konuşan Sırrı Süreyya Önder, Dicle Üniversitesi’nin atıklarını Hevsel Bahçeleri’ne boşaltarak burayı bataklığa çevirdiğini belirtti.

Önder, “Süreç, ‘Önce bataklığa çevir, sonra imha etmek için bunu gerekçe say, sonra orayı talan ve yapılaşmaya aç’ şeklinde gelişti. Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi el ele vererek burada katliamın altına imza atıyorlar” diye konuştu. Dayanışma 7 Mart Cuma günü 19.00'da Beşiktaş Kartal Heykeli önünde bir eylem düzenleyeceklerini duyurdu. 




"Yangın tehlikesi için kestik"
Diyarbakır'ın güney batısında, Dicle Vadisi içinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nin tarihi 8 bin yıl geriye gidiyor. UNESCO miras listesine aday Hevsel Bahçeleri’nde ağaç kesiminin basında ve sosyal medyada büyük tepki uyandırması üzerine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bir açıklama yaparak Hevsel Bahçeleri’nde herhangi bir konut uygulaması veya imar planı çalışması bulunmadığını duyurmuştu. 

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün de dün yaptığı açıklamada 990 adet ağacın yangın tehlikesine karşı kesildiğini belirterek “O bölgedeki ağaçlar yarım asırlık değil, kendiliğinden biten ama bizim arıtma
tesisimizin organik yükünden dolayı daha hızlı gelişen ağaçlardır. Alanın rehabilite edilmesi kesilen ağaçların yerine de yeniden çam ağaçları dikilmesi koşuluyla bir kısmının kesilmesine izin verildi. Orası sit alanı, ne biz ne de bir başkası oraya hiçbir şey yapamaz” dedi. 

‘Hevsel Dayanışması’ üyelerinden Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, bahçelerdeki tek tehdidin yapılaşma olmadığına dikkat çekerek “Dicle Nehri üzerine ardı ardına HES’ler planlanıyor. Hevsel Bahçeleri’nin yakınında petrol arama şirketleri kaya gazı sondajına başladı. Vadinin bir tarafı da rezerv yapı alanı ilan edildi. Aynen Gezi ve ODTÜ’de olduğu gibi çeşitli akıl oyunlarıyla vadi şirketlerin kullanımına sunulmaya çalışılıyor” dedi. 

"Biz doğaya saldıranları; Gezi'den, Kuzey Ormanları'ndan, Kaz Dağları'ndan, Akkuyu'dan tanıyoruz"

7 Mart Cuma günü Beşiktaş ’ta bir eylem düzenleme kararı alan "Hevsel Dayanışması" konu ile ilgili yaptığı açıklamada; " 8000 yıl önce Dicle'nin sularının azalmasıyla oluşan delta zamanla verimli bahçelere dönüştü. Bugün Diyarbakır'ın ekosisteminin temeli 700 hektarlık Hewsel Bahçeleri yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya! On binin üzerinde ağacın kesilmesi ve en az iki HES kurulması söz konusu. Pek çok canlı türünün yaşam alanı, Amed'in besin ve oksijen kaynağı talan ediliyor ve kimliği yok edilmek isteniyor.

Biz rant ve kâr hırsıyla doğaya yapılan saldırıları Gezi'den, Kuzey Ormanlarından, Kaz Dağlarından, Mersin Akkuyu'dan tanıyoruz. Ve doğayı talan edenler de bilsin ki, biz kepçeleri kovmayı da iyi biliriz." denilerek 7 Mart Cuma günü saat 19.00'da Beşiktaş Kartal Heykeli önünde düzenlenecek eyleme çağrı yapıldı.

(Elif İnce'nin Radikal gazetesindeki haberinden yararlanılarak hazırlanmıştır.)